Nieuws 06: "Nederlandse" wilde papegaaien hebben jullie hulp nodig

De papegaaien op Bonaire worden ernstig bedreigt en kunnen alle hulp gebruiken.kuiken
30 juli 2015

We hebben besloten jullie vandaag lasten te vallen met één van de meest lastigste vragen in deze moeilijke tijd: willen jullie geld geven? Ja daar schrik je even van toch?

Nou het is voor een heel goed doel, het is voor de bedreigde wilde Nederlandse papegaai. Nou ja Nederlands, ze leven op Bonaire. Toen wij hier achter kwamen schrokken we er eigenlijk wel van. Nooit gedacht dat wij papegaaien hadden in het Nederlandse rijk. Ja vroeger hoorde Suriname ook bij Nederland en daar zijn zat papegaaien in het wild te vinden, maar Suriname hoort niet langer meer bij Nederland. Maar op Bonaire daar had ik nooit aan gedacht.

Echo Bonaire Parrot Cacti Featured2

Maar waarom geld?
Of je het geloofd of niet maar deze "Nederlandse papegaai" (geelschouder Amazone) wordt ernstig bedreigt. Zoals gewoonlijk is ook hier de mens de schuldige. De vogels, met name de kuikens en eieren, worden uit het nest geroofd om naar het buitenland te worden gesmokkeld. Ook het leefgebied wordt aangetast, net als op zoveel plaatsen op de wereld. Tja die mens, die maakt toch veel kapot, vind je niet?

Nu is er een zeer gedreven, notabene Amerikaanse wetenschapper Dr. Sam Wiliams, die het probleem zag en er direct werk van maakte. Samen metEcho Bonaire Logo2 anderen heeft hij de organisatie Echo opgezet. Met veel vrijwilligers en stagiaires uit heel de wereld proberen zij de problemen aan te pakken.
Ze hebben verschillende projecten. Zo worden illegaal gevangen vogels die in beslag worden genomen weer gerehabiliteerd om weer in het wild te worden uitgezet. Ook worden de nesten in het wild zo goed mogelijk beschermt. Maar om in de toekomst deze problemen voor te zijn wordt er ook heel veel voorlichting gegeven aan de mensen op het eiland om de stroperij / diefstal te voorkomen. Men wil de mensen bewust maken dat deze mooie vogel bij de natuur van Bonaire hoort.
Omdat niets voor niets gaat is er natuurlijk geld nodig. Geld dat jullie, hopelijk hebben, en hiervan een beetje over hebben voor deze papegaaien uit Bonaire.

Nu vind ik dat er vrij weinig bekendheid in Nederland is over Echo. Gelukkig zijn er al veel andere organisaties die deze organisatie, Echo, in de belangstelling brengen. Maar wij willen hier toch ook aan bijdragen.

Wij hadden zelf al een donatie gedaan, gewoon eenvoudig via hun website: http://www.echobonaire.org/. Op deze website is ook veel informatie te vinden over deze mooie vogel.
Tevensr kun je je op de website inschrijven op hun nieuwsbrief waarna je op de hoogte wordt gebracht over hun werkzaamheden en resultaten. Ook worden dan nieuwe te financieren projecten onder de aandacht gebracht, bijvoorbeeld deze, klik hier.

Ik hoop echt dat jullie wat kunnen missen voor deze "landgenoten" die flink in de problemen zijn geraakt door die nare zoogdieren: de mens.

 

FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed