Verzorging van jou papegaai

Zonparkiet poetsenWe hebben in bij aanschaf al vermeld dat de papegaai niet gedomesticeerd is en dat deze vogel nog dezelfde eigenschappen heeft als zijn wilde neef en nicht. Dit is één van de redenen dat we de woonomgeving in de huiskamer zoveel mogelijk aanpassen aan de wilde leefomgeving. Nu kun je je hele huis ombouwen naar een jungle, heel mooi, maar we bedoelen hiermee dat we bepaalde zaken zoals luchtvochtigheid en temperatuur enigszins moeten nabootsen omdat hun lichaam is ontwikkeld voor bepaalde omstandigheden. Nu is dit natuurlijk afhankelijk van de soort. Elke soort heeft zo z'n voorkeuren. Dus wanneer we willen weten hoe we onze papegaai het best kunnen verzorgen zullen we weer in de boeken en op internet moeten duiken. Het is natuurlijk bijna onmogelijk voor ons om voor iedere soort te beschrijven wat de specifieke zorg is. Al zouden we dit graag doen.

Soms is het ook nodig om gedrag te accepteren wat voor ons niet echt prettig is. Zo hebben Ara's en Kaketoes o.a. een ochtendritueel. Hierbij zijn ze bij zonsopgang heel lawaaierig. Dit is echter geen prettig gedrag voor de mens maar wel noodzakelijk voor het geestelijk welzijn van de vogel. Dus geef je papegaai dan ook de mogelijkheid om dit te doen. Je kunt beter 's morgens een concert krijgen dan de hele dag. Want het ontzeggen van natuurlijk gedrag door de mens lijdt meestal tot ongewenst gedrag. Ga bijvoorbeeld even douchen of ontbijten in een andere ruimte als ze bezig zijn. Train ze ook om een bepaald tijdstip hiervoor te gebruiken en moedig ze dan ook lekker aan tijdens dit tijdstip. Het is al eerder gedaan dus waarom bij jou niet?

Afhankelijk van het individu
Papegaaien hebben vaak een heel sterk karakter. Wij hebben zelf nog geen twee vogels meegemaakt die hetzelfde zijn in de omgang en gedrag. Dit wordt mede veroorzaakt door hun intelligentie. En dit maakt iedere papegaai uniek. Of we het nu hebben over een grasparkietje of over een aratinga, ze zijn allemaal uniek. Zo zijn er meer factoren die bepalen welke verzorging een papegaai nodig heeft, een paar factoren zijn:

  • Iedere papegaai is een unieke persoonlijkheid
  • Herkomst van de papegaai (Afrika, Zuid-Amerika,Australië, enzovoorts)
  • Soort papegaai (Ara, Grijze Roodstaart, Aratinga, Muisparkiet, enzovoorts)
  • Geslacht
  • Leeftijd
  • Leefgebied en omstandigheden in het wild (een papegaai uit Afrika kan of uit een droog gebied komen of leven in een vochtige jungle)
  • Gezondheid van de vogel
  • Enzovoorts

Zodra jij een papegaai in huis haalt kun je het best meteen beginnen met observeren van zijn gedrag. Je moet zo bekend mogelijk zijn met zijn normale gedrag. Als zijn gedrag namelijk flink afwijkt dan kun je er van uitgaan dat er iets aan de hand is. De meeste papegaaieneigenaren zien precies aan het gedrag van de vogel wanneer hij bijvoorbeeld broeds wordt. Ook ziek zijn kan zo ontdekt worden, ze doen namelijk alles om dat te verbergen, dat is een natuurlijk instinct. Nu hoef je natuurlijk niet 24 uur per dag met een notitieboek te zitten kijken naar de vogel, maar ben je in zijn omgeving of ben je met hem bezig kijk dan eens goed naar het gedrag. Hoe reageert hij op bepaalde geluiden of situaties. Hoe eet hij nu eigenlijk, gebruikt hij zijn poten veel? Het is nog mooi om te zien ook. Zeker als je twee verschillende soorten hebt merk je al snel verschil in het gedrag per soort.
Wat ook belangrijk is, blijf lezen en ook nog: blijven leren. Dit komt telkens weer terug want het is heel belangrijk. Verdiep je in de soort die jij hebt zitten. Zoek op internet, zoek boeken vraag het eens aan een vogelvereniging. Er is zoveel om te ontdekken. En hoe meer je weet, des te beter kun je jou papegaai verzorgen. Een goed verzorgde vogel is een blije vogel. Je zult dit zelf snel genoeg merken. Als je weet wat de vogelsoort in het wild eet kun je misschien af en toe iets exotisch eten geven. Laat hem foerageren, zoeken naar zijn eten. Hoe? Lezen!

FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed