E-mailadres print

Giftige planten encyclopedie

2013-01-01
images/giftigpodie/Azijnboom.jpg
Azijnboom, Gifsumak
Rhus radicans
giftig voor mens en dier
blad veroorzaakt huiduitslag bij de mens
De gifsumak (Toxicodendron radicans, synoniemen: Rhus radicans en Rhus toxicodendron; Engels: Poison Ivy) is een plant uit de pruikenboomfamilie (Anacardiaceae). Het is een 0,3-1 m hoge struik. De plant is berucht om het sap, dat sterk sensibiliserend is en bij veel mensen een ernstige allergische huiduitslag kan veroorzaken.
Aan het einde van elke stengel staan drie bladeren. Twee daarvan staan tegenover elkaar. Het derde blad staat er haaks op en heeft een duidelijk langere bladsteel dan de twee andere. Dit is een onmiskenbaar kenmerk van gifsumak.
De stengel, bladeren en bladstelen hebben tussen de cellen openingen zitten waaruit de actieve stof urushiol komt. Die stof oxideert aan de lucht bij vochtige omstandigheden en maakt een zwarte plakkerige stof op het oppervlakte van de plant. De oxidatie vermindert de giftigheid niet. De inktachtige stof op de plant gaat niet meer uit linnen of katoen en is oplosbaar in ether.
images/giftigpodie/00logo_eigen.jpg
Cookies maken beperkt deel uit van onze website.. Met het gebruik van deze website geeft u ons toestemming om cookies te gebruiken.
Ok