E-mailadres print

Papegaaien Encyclopedie

2012-12-31
Dunsnavel raafkaketoe
Calyptorhynchus latirostris
Australië
2
De Dunsnavelraafkaketoe (Calyptorhynchus latirostris) is alleen te vinden in het zuid westelijke deel van Australië. Tussen de jaren 70 en 90 van de 20e eeuw is de soort verdwenen in meer dan één derde van het oorspronkelijke leefgebied. Hij leeft voornamelijk in bosrijke gebieden. Deze kaketoe wordt 52-60 cm groot en weegt 800 gram. De vogel is bijna in zijn geheel zwart met een witte band op de staartveren en eveneens witte vlekken op de wangen. De snavel is licht grijs van kleur. Hun dieet bestaat uit zaden van o.a. Hakea, Banksia, Eucalyptus en Grevilea, bessen, vruchten, insecten en larven. Ze nestelen in een boomholte van een grote Eucalyptus. De bodem wordt vaak bedekt met houtsnippers. Het vrouwtje legt 1 of 2 witte eieren welke na een broedtijd van ongeveer 30 dagen uit komt. Meestal overleeft alleen het oudste jong en is het andere jong binnen enkele dagen nadat het uit het ei gekropen is gestorven. De eerste 3 weken zijn de jongen blind en na een periode van 6 weken worden de eerste donsveertjes vervangen voor de eerste veren.
images/papegaaienpodie/Kakatoes/Calyptorhynchus_latirostris1.jpg
Kaketoes (Cacatuidae)
Subfamilie Cacatuinae
Cookies maken beperkt deel uit van onze website.. Met het gebruik van deze website geeft u ons toestemming om cookies te gebruiken.
Ok