Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/ppwznl/domains/ppwz.nl/public_html/website/templates/ppwztemplatedefvers2018/functions.php on line 194
Home
Nieuws: Akala en stichting PapegaaienWelzijn April 2012
PDD
Deze extra editie is tot stand gekomen met de hulp van PapegaaienWelzijn en de vele opmerkingen die ze via verschillende kanalen ontvangen iets tegen dit probleem te doen.
Ik denk zelf dat we best mogen waarschuwen en dat doen we dan op de manier waarop we dat vaker doen door het bespreekbaar te maken via dagboek van een kweker. Dagboek heeft 1500 lezers en de nieuwsflits heeft er nu 2500 dus we zullen de waarschuwing uitdelen via onze Akala nieuwsflits. Mede omdat het eerste gedeelde van deze editie mij aanspreekt daar ik de voorzitter ben van het PDD Research fonds . En daarmee voel ik me verantwoordelijk en ik vind dat mensen gewaarschuwd moeten worden. Ik ontving deze mail en helaas is dit niet mijn eerste daarom dacht ik schrijf ik het nogmaals in de nieuwsflits.
Ik heb een vogel gekocht die achteraf PDD blijkt te hebben. De verkoper ” een kweker “ heeft me een getekend contract gegeven dat de vogel gezond was. Echter na testen bleek de vogel PDD positief te zijn. Verder onderzoek naar informatie blijkt dat daar mogelijk meerdere vogels in de kweek zitten voor de verkoop met PDD . Dierenpolitie en volksgezondheid ondernemen geen stappen. Ik heb een rapport van een vogelarts dat de vogel PDD heeft. Mijn vraag is : Moet deze arts dat niet melden? Of is dit alleen verplicht bij de papegaaienziekte . De kweker reageert niet op telefoon of aangetekend schrijven .Wat kan ik doen?
Voor ons is het altijd moeilijk een goed antwoord te geven omdat je niet echt de spelers en de feiten kent in dit verhaal .
Maar waarschuwen kunnen we wel.
Waar let je op bij aankoop.
Als het om een privé persoon gaat waar de vogel is gekocht, de kweker dus, moet je zorgen dat je een aankoop contract opstelt en daar je wensen pakket in kenbaar maakt en dat samen ondertekend. Je kan afspraken maken de vogel aldaar eerst te laten testen en pas ophalen als de vogel zijn papieren heeft. In samenwerking met je eigen of de dierenarts van de verkoper kan dat dan ook niet fout gaan. Want deze zal de juiste gegevens door geven. Noteert ook de juiste gegevens van de vogel ,ring nummer en dat komt bij de testen op het certificaat te staan. Er is tegenwoordig een contract en of een overeenkomst met een paspoort . Dierenartsen vullen dit in en dat is een bescherming voor koper en verkoper. Ook waar ze getest zijn en dat is zover ik weet alleen nog maar via het laboratorium van NOIVBD www.noivbd.nl in Veldhoven.
Koop je bij een bedrijf ,kan je ook een aankoop formulier ondertekenen en de vogel preventief laten testen. Wederom staan er de juiste gegevens op. Een winkel of ondernemer moet een halfjaar wettelijke garantie geven. Deze zeg maar als voorbeeld winkel moet kunnen aantonen dat hij er alles aan heeft gedaan d.m.v. testen om een zo gezond mogelijke vogel af te leveren. En natuurlijk geld daarbij de periode hoelang hij in bezit is van de vogel. Let wel de tijd van testen is van belang. Vogel is aldaar getest op kort termijn en in quarantaine geweest, of de koper moet binnen 3 dagen na aankoop de vogel testen en apart houden van andere vogels .Maak afspraken ,dit is in belang van beidde partijen. Men kan als het dan alsnog fout gaat eerst proberen netjes met de verkoper te praten. Geeft dit problemen kan men via kortgeding of via een rechtsbijstand zijn gelijk proberen te halen ,maar dat word erg moeilijk.
Het aan tonen van PDD in dit geval is alleen geldig als men de vogel na aankoop direct test of test bij aankoop. Want eenmaal bij andere vogels is bewijs moeilijk te waarborgen. PDD kan jaren in een bestand aanwezig zijn zonder dat het bemerkt wordt. Zelf bij eigen vogels, kan dit aanwezig zijn zonder dat men dat weet! Men ziet aan de buiteland deze dodelijke ziekte NIET.
Een arts of instantie doet hier niets mee ( aangeven ) omdat het niet een bedreigende ziekte is voor de mensen, in tegenstelling tot chlamydia, Borna virus is geen zoonose, dat wil zeggen dat de ziekte niet van dier op mens overgebracht kan worden, er is daarom ook geen enkele reden om het te melden. En hiervoor geld een meldingsplicht.
U zelf moet het recht in eigen handen nemen en als koper zorgen dat de vogel is getest .En daar zit hem dan vaak het addertje onder het gras. Het is en blijft een lastig verhaal. Als u een vogel gekocht heeft , met een PDD negatief certificaat is deze negatief. Test men de vogel meteen bij aankomst en deze blijkt positief dan is er echt een fout gemaakt. Bewust of onbewust. Ik zou dan eerst het laboratorium benaderen en via de ringgegevens en de datum waarop men heeft getest, nachecken wat er fout is gegaan . Want naam van personen zijn niet belangrijk, men kan dan anoniem wel de vogel gegevens nakijken! Herkennen van PDD is niet mogelijk zonder deze test. Een officieel certificaat van laboratorium en paspoort met gegevens van de vogel van de dierenarts is een garantie.
Anno 2012 weet men als koper dat men een vogel koopt met certificaten. Of de vogel direct na aankoop moet laten testen bij een vogelarts als er niet is getest . Zeker als men koopt bij de kweker die niet (zijn bestand) test. Helaas gebeurd het nog te vaak dat men de verantwoording bij de koper neer legt! De tijden zijn voorbij dat men mensen om hun mooie blauwe ogen en mooie verhalen nog kan geloven . PDD is een groot probleem wat iedereen kan treffen.
Vreemd is echter in dit verhaal dat de verkoper – lees kweker - niet reageert . En hij ondanks (met besmette vogels in zijn bestand ) alles gewoon verkoopt. Dat is schokkend. Ik hoop dat kopers zelf actie ondernemen om kwekers als deze te stoppen Opzettelijke verkopen van zieke vogels lijkt mij strafbaar. Tot op heden weet ik niet waar men zich dan kan melden. Want iedereen schuift de verantwoording door. Bewust verkopen van zieke vogels is strafbaar lijkt mij ! Toch kan men nergens zomaar de naam plaatsen. Zonder zelf in problemen te komen! De waarde van een ondertekend contract zou meer moeten betekenen in mijn ogen. Misschien moeten organisaties zich daar eens in gaan verdiepen.
Wij kunnen u alleen maar waarschuwen om preventief te testen voor de aankoop .En alleen te kopen als de vogel is onderzocht door een dierenarts met daarbij een ondertekend paspoort van de dierenarts ,dat de vogel gezond is , en daarbij de bijbehorende certificaat (ten) van de testen.
Met vriendelijke blauwe ogen zeggen “deze vogel is gezond” is niet meer van deze tijd . Maak uw huiswerk. Ben gewaarschuwd..
Papegaaienopvang op Marktplaats?
Stichting PapegaaienWelzijn
We zijn al verschillende keren gebeld met de vraag "Die advertentie op Marktplaats is die van jullie?". Nee, natuurlijk niet, wij vragen niet aan mensen om papegaaien af te staan. Sterker nog wij willen juist dat ze bij hun baasjes blijven en zetten alles in het werk om hen hierbij te helpen.
We hebben allemaal wel eens gekeken op advertentiesites zoals Marktplaats en krijgen dan vaak de tranen in de ogen. “Wie komt Koko halen, mijn dochter is allergisch, doe een bod...” of “Ik ben op zoek naar een goed huis voor Zorro. Hij was van mijn overleden vader”. Ook de handelaren proberen hun geld te verdienen aan deze advertentie. Ze zijn op zoek naar mensen die geen andere mogelijkheid meer zien en hun vogel op deze sites aanbieden. Ze bellen op en zullen de vogel bij je komen halen met hele mooie verhalen. Je hebt er het volste vertrouwen in, want de man wil zelfs een kleine vergoeding betalen, zodat je zeker weet dat hij het serieus meent met de aankoop. En hij had verder zo’n vriendelijk gezicht en kwam zo geloofwaardig over, ze nemen zelfs hun kinderen mee om je maar te overtuigen, maar zullen bij thuiskomst gelijk de vogel weer op een advertentiesite zetten en hem verkopen tegen opbod. Daar gaat je vriend voor het leven, die je een goed nieuw leven had beloofd.
Mensen bieden hun vogel aan alsof het een meubelstuk is, en gaan eraan voorbij dat het een levend en intelligent wezen is. Men vergeet dat er ook andere manieren zijn om hun vogel een nieuw huisje te bieden, waarbij beter gekeken wordt of er een klik is tussen de vogel en de “mogelijke “ nieuwe eigenaar. Het enige is dat deze “manieren” geen geld geven voor je vogel maar je de echte garantie geven dat je vogel een goed nieuw huis krijgt voor de rest van zijn leven.
De persoon van bovenstaand verhaal had de beste bedoelingen en kwam erachter dat de papegaai uiteindelijk helemaal niet weg had gehoeven als ze maar iemand hadden ingeschakeld om te bemiddelen. Maar goed, ze hebben uiteindelijk van alles geprobeerd om de papegaai terug te krijgen van die "lieve" man. Maar die gaf helaas niet meer thuis. En helaas staat deze man nog in zijn recht ook. Hij is netjes een transactie aangegaan waarvoor hij betaald heeft. Er zijn geen duidelijke afspraken gemaakt en er is al helemaal niets schriftelijk vastgelegd. Dus hij staat helemaal in zijn recht. Op dat moment verwachtte niemand dat hij de vogel zou verkopen via een advertentiesite en dan nog zeker € 300 euro verdienen aan deze vogel. Het wil dus niet zeggen dat hij dier- en mensvriendelijk bezig was en dat hij handelde in het belang van de papegaai. Nee, hij handelde in het belang van zijn steeds dikker wordende portemonnee.
Er zijn helaas op het moment ook een aantal handelaren actief op de advertentiesites die zelf op zoek gaan naar papegaaien. Ze plaatsen “gezocht”-advertenties waarin ze zeggen op zoek te zijn naar zielige, zieke, zwakke, lelijke, kale papegaaien, die zij dan wel weer helemaal op zullen knappen en een goed huis te bieden.
Maar zoals we al beschreven doen de handelaren niet alleen aan opkoop, maar ook aan verkoop van papegaaien en vaak denken deze internet handelaren ook nog dat ze goed bezig zijn, want ze helpen de papegaai toch aan een nieuw huis. Inderdaad ja dat doen ze, voor wat euro's. Maar is het een geschikt huis? Weten deze mensen waaraan ze beginnen? Is de papegaai gezond? Hoe is zijn karakter? Waarom plukte hij? Wat moeten we doen als...? Dat mag je zelf uitzoeken, maar kom je er niet uit, dan komt hij hem wel weer halen.
Vaak gaat de papegaai naar de hoogste bieder, en of deze nu geschikt is of niet, daar denkt niemand aan. Dus Koko en Zorro staan na enige tijd weer op internet, aangeboden in een advertentie. En zo gaat het maar door. Verder zijn de handelaren nog slim ook, niet intelligent maar sluw. Ze plaatsen een zelfde zielige advertentie om hun handel aan te bieden. Zo'n advertentie van "ik moet hem helaas weg doen want we gaan....", vul zelf maar in. En dan willen we weer zo’n arme zielige papegaai redden, "en dat hij kaal is dat maakt mij niet uit". Maar je bent wel in de val van een onverantwoordelijke handelaar getrapt. Die heeft nu winst heeft gemaakt op een, waarschijnlijk, (emotioneel) zieke papegaai.
Ook dit hebben we al geregeld gehoord. Handelaren die papegaaien doorverkopen, waarvan ze weten dat ze ziek zijn, maar dit niet melden. Wanneer je je vogel van een advertentiesite koopt, is het erg belangrijk om uit te zoeken of de vogel gezond is. Is de vogel getest op de meest voorkomende vogelziekten? Is het testcertificaat aanwezig en klopt het ringnummer op het certificaat met het ringnummer van de vogel? Wanneer je dit niet checkt, kun je er nooit zeker zijn of de vogel gezond is. Neem je de vogel dan toch mee naar huis, dan loopt je eigen vogelbestand een heel groot risico, en dan ben je straks al je vogels kwijt.
Let goed op, laat je niet bedonderen. Er zijn louche handelaren die zelfs zeggen dat ze zijn aangesloten bij een van de “goede” organisaties. En ja hoor, daar gaat de goede naam van al de organisaties die papegaaien opvangen met de beste bedoelingen. Organisaties die daar alleen maar kosten aan over houden. Zo krijgen, ook wij, een slecht reputatie. Want wij zouden zogenaamd ook papegaaien opkopen vanaf de advertentiewebsites. Nee meneer of mevrouw, dat doen we absoluut niet. We gaan zelfs niet in op heel zielige advertenties, mensen moeten ons benaderen. Wij willen niet alleen die papegaai helpen maar ook de mensen die erbij horen. En dat wij een kleine bijdrage voor een adoptie vragen is om slechts een gedeelte van de door ons gemaakte kosten op te vangen. De rest van de kosten betalen wij zelf of onze sponsoren en donateurs. Niets voor onze eigen portemonnee, maar alles voor de papegaaien, voor hun welzijn.
Dus onze vraag en een dringend advies: koop nooit een papegaai of andere vogel via een advertentiewebsite! Ook al klinkt de advertentie zo zielig, je weet nooit of de persoon achter de advertentie oprecht is. En je herkent een onbetrouwbare handelaar nooit aan zijn auto, kleding, gezicht of gedrag. Het zijn vaak sluwe mensen die heel ver gaan om een paar euro's te verdienen. En dit alles gebeurt vaak net op het randje van de wet.
Ken je iemand die problemen heeft met een papegaai, verwijs ze dan door naar ons of naar één van de andere geschikte organisaties. Heb je zelf problemen, dan ben je van harte welkom en zullen we je helpen waar dit mogelijk is. Alles voor het welzijn van de papegaaien, ook voor die kromsnavels die worden "afgedankt". En wil je aan een papegaai beginnen? Informeer dan eerst wat de consequenties kunnen zijn voor je gezin en je huis. Zorg dat je ook op de hoogte bent van de negatieve aspecten die horen bij het houden van een huiskamerpapegaai. En heb je alles op een rijtje, schaf dan alleen een papegaai aan bij een goed bekend staande kweker of winkelier, of adopteer er één (of meerdere) bij de vele organisaties die zich in Nederland bezig houden met de opvang en adoptie van kromsnavels. Soms is het beter een wat oudere papegaai te kopen dan een jonge onervaren en onopgeleide papegaai. En schoonheid zit in het hart en niet alleen in de veren.
stichting PapegaaienWelzijn
Wees gewaarschuwd!
Vriendelijke Groetjes
Ed en Thiely de Moor Bianca Haverhals
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Stichting PapegaaienWelzijn
www.akala.nl www.papegaaienwelzijn.nl
Alles over goede voeding Boek: Papegaaien van A tot Z www.birdfood.nl PDD Research Fonds www.pddfonds.comBird- Symposium www.birdsymposium.nl
Foto en tekst @ Fam de Moor Gebruikt u foto's, film en/of teksten : Vraag dan eerst toestemming. Foto’s en tekst van andere worden met toestemming gebruikt in ons dagboek, en in dagboek-archief opgeslagen voor hergebruik. Onze dank hier voor
Door deze Extra editie kreeg ik veel vragen en ik probeer deze allemaal in een te beantwoorden .
@ Akala nieuwsflits- Met dank aan G Dorrestein en Jan van Arkel.
De hoofdvraag is : Is het Borna virus PDD?
Nee.
Waar men eigenlijk de fout maakt als ik dat zo mag noemen is ,dat men met testen (elisa of PCR) test dat de vogel in aanraking is geweest of besmet is met het Borna virus .Het Borna virus wordt beschouwd als de oorzaak die PDD kan veroorzaken. Maar de vogel die positief is op Borna virus hoeft op dat moment niet ziek te zijn. Misschien kan het zelfs zo zijn dat hij nooit ziek word. Het Borna virus is niet PDD. Wel is het zo dat tot nu toe zeer veel vogels die positief zijn op Borna virus uiteindelijk sterven met of aan PDD.
Om een voorbeeld te noemen (en begrijp me niet verkeerd, maar zo heb ik dat leren begrijpen).
Als mensen de “ziekte van Pfeiffer“ krijgen dan worden ze beter en houden ze de anti - lichamen tegen de verwekker van Pfeiffer in hun lichaam. Ze worden zelfs sterk tegen dat virus (hebben een opgebouwde weerstand). Maar deze mensen zullen altijd positief getest worden op “ziekte van Pfeiffer “. Echter deze mensen hoeven nooit meer ziek te worden .
Nu zo zie ik dat met deze vogel in dit verhaal ook ( zie extra editie). Deze vogel hoeft nooit ziek te worden, hoewel we dit niet echt weten omdat het Borna virus pas 4 jaar bekend is. Op het moment van verkoop is de vogel dus niet ziek alleen positief getest op Borna virus, een virus dat PDD kan veroorzaken. Dus in het geval van deze vogel; een “gezond ” ogende vogel met de test positief op Borna virus, is de vogel niet ziek tijdens de verkoop. Want de koper koopt geen zieke vogel.
Maar als de verkoper weet dat de vogel positief getest is op Borna virus en hij/zij verteld dit niet aan de koper tijdens de verkoop is er wel een reden om de verkoop ongedaan te maken. Voor een koper is het beter deze besmette vogel niet te kopen daar deze vogel ziek kan worden en daarnaast drager is. Als de koper had geweten tijdens de koop dat de vogel besmet was, had hij zelf kunnen kiezen, maar is de kans groot dat hij deze vogel niet gekocht had.
Omdat de vogel niet ziek is, is het aan de “buitenkant” niet te zien en is er dus sprake van een “verborgen gebrek”. De vogel kan je bestand besmetten en dat risico moet een kweker niet willen lopen. De eigen vogels, als ze nog vrij zijn van het Borna virus, worden vaak wel ziek en sterven omdat ze nieuw dat virus binnen krijgen.
Lees ook dit artikel waar zeer goed nogmaals de regels van aankoop worden vermeld
http://een-01.nl/kweken/aankoop-hoe-voorkom-je-dat-je-een-zieke-ara-koopt/
Zaterdag 14 April bij Kassa op Ned.1 om 18.55 uur.
Een artikel over jonge zieke papagaaien die via Marktplaats te koop worden aangeboden.
Thiely