Home
Week 34 - Pepper werkt aan zijn opvoeding en N.O.P heeft uw steun nodig.
Vandaag denk ik even teug aan het verlies van een vogelvriend , een groot man die zich in alle bochten wist te wringen om vogels een opvang te geven "No matter what" 1 jaar geleden alweer , stierf Tonnie van Meegen. Hij was een vogel vriend. Hij zorgde er voor dat het N.O.P. er kwam. Een opvang voor vogels. Hij samen met zijn gezin en vele vrijwilligers, overleefde door de jaren heen meer dan 25 jaar vechten voor de rechten van vogels.
Niemand deed hem dit na.
Tonnie van Meegen was het N.O.P.
Ik hoop dat het N.O.P kan blijven bestaan , vogels daar kunnen blijven vrij vliegen in deze mooie volières. Ik hoop dat er mensen zijn met een hart voor dieren. Dat men niet alles gelooft wat men zegt of schrijft. Dat men maar met eigen ogen kijkt en ziet dat er door de jaren heen een mega- job is gedaan. Dat er mensen zijn die blijven mee vechten voor het voortbestaan. En daarom vandaag een ode aan Tonnie, zijn gezin en de vrijwilligers van het Nederlandse Opvang voor Papegaaien onder aan dit dagboek. Ze hebben u nodig, laat uw hart en uw gevoel spreken, en kijk met eigen ogen.
Vervolg : Pepper bij Hermine.
Pepper kwam bij Hermine aan en zij nam hem uit de vervoerskooi op de hand en hij beet niet maar was duidelijk overdonderd. Zij zette hem op de kooi en even naderhand liet ze hem weer opstappen. Hij werd in de kooi gezet ook weer zonder te bijten. Na 10 minuten toen ze met haar hand door met de kooi ging, veranderde er iets Pepper. Hij begon te krijsen en klom door de kooi om die hand maar te ontwijken.
Hermine ging door en tot 3 keer toe beet hij haar flink in de hand tot bloedens toe .
Zij gaf niet toe en bleef doorgaan tot ze hem eruit kon nemen.
En na een goed gesprek zijn we naar huis gegaan. Hermine liet me bijna iedere dag weten wat er die dag was gebeurd en ook met foto’s. Na een paar dagen was Pepper zover om uit de kooi te halen zonder te bijten. Hij werd bij alles betrokken en moest dus veel nieuwe indrukken opnemen. Maar dag na dag ging het steeds beter en Pepper zelf werd ook weer wat zekerder van zichzelf. Hij kreeg vertrouwen in Hermine en dat een hand niet vervelend hoeft te zijn, dat die ook leuke dingen met je kon doen. Zo werden de sessies steeds verder uitgebreid en verdween langzaam maar zeker het bijtgedrag en de nervositeit. Ze ging met hem wandelen op de wandelwagen, op de hand mee naar buiten, op de schommel zitten en op schoot lekker samen tv kijken, mee onder de douche, kijken bij het strijken. Ga zo maar door. Pepper draaide mee in de normale dagelijkse dingen.
Ondertussen heb ik met Dokus ook die dingen gedaan die zij met Pepper deed en ook hij werd steeds meer hanteerbaar en vond die dingen ook steeds leuker worden. En ook hij draait nu veel meer mee in de dagelijkse dingen en is nu ook veel minder bang van ongewone dingen.
Na 14 dagen in heropvoeding te zijn geweest zijn we samen met Dokus, Pepper op gaan halen. Meteen toen we binnen kwamen zag ik al aan heel zijn houding dat het een zelfverzekerde Pepper was en tegelijk ook al een stuk beter in zijn veren was gekomen. Hermine zij dat ik hem wel van zijn schommel kon pakken als ik dat durfde. Dat was voor mij geen probleem had er alle vertrouwen in dat het goed was en dat niet alleen ik maar ook onze Pepper dit aankon.
Hij stapte bij het commando ook meteen op en beet niet, het was raar maar ik voelde dat hij ook vertrouwen in mij had en hij zat heel rustig en ontspannen op mijn hand.
Na het gesprek met Hermine en het huiswerk wat we mee hadden gekregen werd Dokus even gekortwiekt zodat deze als we thuis waren ook lekker op de hand en standaard mee naar buiten kon. Dokus liet alles goed toe bij Hermine ze voelen toch goed aan hoe je tegenover ze staat. Een goede les was voor mij was, als je op een dag onzeker voelt of de papegaai voelt zich onzeker, doe dan een dagje een stapje terug. Ga er de volgende dag weer zelfverzekerd er tegenaan .
Hij zal het nog wel eens proberen en af en toe klemt hij zich ook wel met zijn snavel vast maar als ik dan zeg Nee, Nee, niet bijten. Ik ga dan gewoon door met waar ik mee bezig was, laat hij meteen ook weer los dan heeft hij goed in de gaten dat niet hij maar ik de baas ben. Net wat zij zegt ” je blijft opvoeden” en je moet laten merken dat je niet bang bent en jij de baas blijft.
Ik heb hem ontzettend gemist maar ik wel heel erg blij dat ik dit heb doorgezet. Ik heb een heel andere Pepper terug gekregen. Net als in het begin voor de ellende met zijn vleugel begon . Nu kan Pepper meer van zijn leven genieten en dit dan ook buiten de kooi. Ons levens plezier is hierdoor erop vooruit gegaan. Je hoeft alleen maar te kijken en te luisteren en je ziet dat dit GOED was voor hem. En voor ons. Ik raad een ieder aan die met problemen zit met zijn papegaai om eens te kijken en te lezen wat Hermine het papegaaienvrouwtje voor jou en je gaaitje kan doen. Ook een papegaai heeft recht op een fijn en liefdevol leven en hoort niet altijd maar in een kooi te zitten.
Ik doe er nog een foto bij hoe Pepper nu lekker op zijn schommel zit. En je ziet dat ook de veren op zijn borst ook mooi terug aan het komen zijn.
Trotse Marga en kusjes van Dokus en Pepper.
Er wordt in september een DVD uitgebracht met de titel: “Life with Alex”. Hier is de video-trailer en info waar deze DVD te koop is:
Life with Alex -- Official Movie Trailer. YouTube-link: http://youtu.be/c_Tk0-85ZSE (01.10 min.)
Life with Alex is a compelling film about non-human cognition and learning. Follow Alex, the African Grey parrot, and his colleagues -- Dr. Irene Pepperberg, lab manager Arlene Levin-Rowe, and their student assistants -- as they open a window for us into an unprecedented world. See never-before-released footage of Alex using meaningful human speech to convey his daily thoughts and feelings. Learn about Alex''s daily life, relationships, and accomplishments, which changed forever what we know about how animals think.
"Life with Alex" will be released in September of 2012 and available at www.LifeWithAlexMovie.com
55 Minutes
Directed by Emily Wick
Produced by Grey Parrot Studios
in association with The Alex Foundation
Press Contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Dagboek tip deze week
Nagelbijten is een gewoonte net als plukken. Omdat te beschermen gebruik je met nagels een vies middel waardoor je stopt met bijten. Soms helpen witte handschoentjes van de apotheek. Na langere tijd heb je nagels en dat kan helpen niet meer te bijten.
Dit lijkt zoveel op plukken bij vogels, dat je hierbij ook zoiets kan toepassen.
Om plukken af te leren kan je proberen dat gedrag te doorbreken. Het gedrag af te leren d.m.v. van een Bird flight- suit.
Het is een optie : http://www.birdsupplies.com/bird-diaper-flight-suit/ / http://www.nextag.com/bird-flight-suit/stores-html
Met dit idee van de flight - suit , kreeg ik een reactie van Nathalie.
En ik denk dat je hier best wat mee kan doen. Want een body geeft toch beveiliging en het zou pukken tegen kunnen gaan/afleren als nagelbijten!
Lees hier haar voorstel.
Bij geplukte papegaaien of papegaaien die kaal zijn en mee naar buiten gaan in de winter, gebruik ik al een aantal jaar de sockbuddy met veel resultaat. Nathalie werkt in de stichting papegaaien hulp en daar had men een auto mutilerende goffini. Met een enorm gat in de borst. De sockbuddy met aanpassingen ( extra stukje sok met een rontgenfoto stukje er in verwerkt) deed goed zijn werk. Ook andere mensen hebben dankzij de sockbuddy de vogel weer in de veren gekregen.
Nathalie gebruik altijd een sok in dezelfde kleur als de vogel hoort te zijn. Voor kleine vogels koopt ze kindersokken .Waarschuwing; : oppassen met sokken met elastiek er in, aansnoer gevaar. Knip dan het elastiek over de hele breedte door. Ook kun je knoopjes aan de sok naaien, dan kunnen ze daar aan frutten. Vaak merk ik dat een vogel, nadat hij het gewend is, zijn sok begint te poetsen. Dan poetsen ze hem en dan zien ze dat alles er netjes uitziet en dat is een goed teken .
Je gebruikt van een sok alleen het stuk boven de enkel. Voor grijze, amazone ect kun je gewoon een maat S sok nemen, kleine vogel grootste kindermaat sok. Moet ook zeker niet te groot zijn, katoen rekt goed, dus te krap zal niet snel gaan.
Groetjes Nathalie.©
Dank je wel voor het meedenken
Deze week kreeg ik een mailtje van Bea, ze woont in Delft
Bea gaat altijd om een uur of vier de ganzen en eendjes vlakbij het station brood brengen.
Dat vind ze leuk, zeker omdat de ganzen heel tam en lief zijn. Ze zitten daar al zolang en Bea doet dit bijna iedere dag bijna. Als ze de honden uitlaat komen ze meestal naar haar toe om te kijken of ze iets bij zich heeft.
Dus van de week weer, Bea gaf de eendjes eten en verderop stond een politie auto bij het station. Op een gegeven moment kwam deze naar haar toe rijden en stopte naast haar. De agent zei: “Mevrouw ..u mag de vogels niet voeren!”. Bea zegt lachend: “dat meen je toch niet echt hé “. Maar dat wel degelijk het geval de agenten meent ieder woord en dat viel Bea koud op haar dak. De agent zegt: "Sinds 1 Juli is het verboden om vogels te voederen. En je kunt een boete krijgen van schrik niet €120,--".
Bea kijkt met grote ogen naar die agent. Dan denk je werkelijk maar een ding en dat is “zijn ze wel goed bij hun hoofd “. Van kinds her voeren kinderen de eendjes. Dat is toch een normaal beeld wat we allemaal hebben als we denken aan een park met vijver. In moeilijk dagen zijn we er voor de dieren en dan ook als het zo warm is als deze week. Inspanning kost energy dus hoe fijn is het dat de mens de dieren helpt met wat eten. Als dat niet meer kan, dan denk je toch “in wat voor een wereld leven we”.
Misschien toch eens het Delfts krantje aanschrijven denkt Bea en het dagboek van een kweker. Er schijnt dat mensen in de binnenstad wel last hebben van meeuwen. Ze worden bestreden met roofvogels . Maar hier hebben we het over het voeren van de eendjes. Word tijd dat we Jadobus Kwak inschakelen, om de mensheid weer een met twee voeten op de grond te krijgen..
© Bea.
http://www.vogelbescherming.nl/service__vragen/vragen__antwoorden/q/fq_id/23
N.O.P.
www.papegaaienpark.nl
Mooi weer, op zoek naar verkoeling. Ik ben met Marielle en Naomi en Shirley een dagje naar Nederlands Opvangcentrum voor Papegaaien geweest. Even de “roots “ voelen van een park wat me al jaren zo dierbaar is. Het opvangcentrum voor alle exotische vogels maar voornamelijk voor papegaaiachtige. Als ik door het park loop komen al de herinneringen weer boven. En zie ik wel degelijk het werk wat er gedaan is in de afgelopen 25 jaar. De energy, de inzet, de onvoorwaardelijke liefde om door te gaan, je in te zetten voor vogels.
Als je dan weet dat Tonnie van Meegen al sinds begin jaren 80 druk bezig is met de opvang en verzorging van papegaaien. Hij ving zieke, zwakke en zenuwachtige papegaaiachtige op van particulieren, organisaties en overheidsinstellingen. Na de opstart op een zolder van een meubel fabriek in Geldrop waar het te klein werd. Ging hij met enkele vrijwilligers naar het camping terrein ’t Vlutterke” in Veldhoven. Een terrein van 90.000 m². Met behulp van enkele papegaaienvrienden is op 16 februari 1987 de "Stichting Nederlands Opvangcentrum voor Papegaaien" (N.O.P.) opgericht. Vanaf 1992 kon de N.O.P. beschikken over het terrein waar nu het “Papegaaienpark Veldhoven” gevestigd is. In mei 1993 kregen hier de eerste 330 papegaaien onderdak aangeboden.
Alles draait op enkele vaste medewerkers, vrijwilligers en de dierenarts. Ze hebben de camping omgebouwd in een prachtig papegaaien park. Met veel goede moed en vereende krachten zette een ieder zich in. Helaas waren er regelmatig “down-momenten“ door mensen die jaloers en afgunstig zijn. Mensen die proberen alles kapot te maken, om er zelf beter van te worden. Maar de vrijwilligers lieten zich niet kisten. Ze proberen steeds op nieuw weer hun papegaaien park te redden van de vreselijke roddels en afgunstige mensen. De financiering is en wordt geheel bekostigd door particuliere donateurs, sponsoren en giften. Het park is opengesteld voor publiek. Jaarlijks bezoeken vele tienduizenden bezoekers het park. Het N.O.P. is, voor zover ik weet, het grootste opvangcentrum ter wereld geworden. En ik ben daar nog altijd trots op. Gelukkig kan ik door de vele “pseudo vogelliefhebbers” heen kijken, die het park zoveel “kwaad” hebben aangedaan. En heb ik altijd blijven zien waar het om ging . Het welzijn van de vogels. Je moet ook kunnen zien dat men moet roeien met de riemen die men heeft. En met druk soms zaken moet realiseren die eigenlijk onmogelijk zijn. Toch is dit gerealiseerd . Het staat er: “Ons N.O.P “!
En daar mag je ook trots op zijn.
Laten we eens gaan kijken wat er van een lege grote vlakte gemaakt is door de jaren heen !
Het Papegaaienpark beschikt over prachtige collecties van diverse vogelsoorten. Eenden, Fazanten, Ganzen, Hoenders, Kippen, Kraanvogels, Neushoornvogels, Ooievaars, Roofvogels, Toekans, Zwanen, en natuurlijk héél véél papegaaien. Ik denk dat het niet de bedoeling was om zoveel mogelijk vogels op te vangen. Maar ze werden door de jaren aangeboden, en iedere vogel was welkom. Dat was ook waar het om ging opvang no matter what.. En daar ging men voor.
In het Papegaaienpark krijgen de vogels, na soms jaren van eenzaamheid in een klein kooitje, een eigen partner in een ruime volière. Inmiddels is er veel geïnvesteerd in kooien, verharde wegen, een nieuwe entree, opknappen van oude kooien of verblijven. Naast aanpassingen aan de huidige toegangspoort, parkeerplaats, het verbeteren en uitbreiden van de faciliteiten van het papegaaienziekenhuis. Er is een eigen dierenarts. En iedere dag worden probleemgevallen bekeken en behandeld. Dieren die niet in goede conditie verkeren, krijgen hun eigen kooi in het papegaaienziekenhuis. Ruim 85% van de vogels die bij ons ondergebracht worden zijn al erg oud of verkeren in een slechte tot zéér slechte conditie. Om dit draaiende te houden kost alleen al rond de € 35.000 per jaar.
Veel vogels die overlijden worden onderzocht door de dierenarts. We hebben allemaal Hedwig vd Horst leren kennen als dierenarts van het N.O.P., ze hielp waar ze kon en heeft veel goeds gedaan voor het N.O.P. Daarnaast werd ze dierenarts voor ons papegaaienliefhebbers. Haar kennis is niet te evenaren als we spreken over papegaaien. Want ze zat er met haar neus boven op dag in dag uit. Vorig jaar verliet ze het N.O.P om een eigen praktijk te beginnen. Marianne Mensink kon haar taak overnemen.
Vogels die sterven in het park gaan naar de NOIVBD waar autopsie verricht wordt. Dit ter controle en over zicht te houden wat er speelt in het park. Hier leren we Gerry Dorrestein kennen, die we ook altijd tijdens de Bird symposium dagen ontmoeten en die ons alles over ziektes kan vertellen o.a. PDD/ KDS. Educatie is belangrijk. In het NOIVD kunnen Professoren en studenten veel kennis vergaren van eventuele bacteriën, virussen en besmettelijke ziekten. Resultaten kunnen gebruikt worden voor preventieve maatregelen in de toekomst om zo meer vogellevens te redden. Het N.O.P. kan dankzij de vergaarde kennis snel inspelen op ziekten en voorzorgsmaatregel treffen.
Op het Papegaaienpark zijn meer dan 1.000 kooien en tientallen grote volières aanwezig. In de buitenkooien treft u vogels aan die niet kunnen vliegen door bijvoorbeeld leewieken, kortwieken of andere oorzaken. Onderstaand treft u enkele grote volières aan waarin de papegaaien wonen die goed kunnen vliegen. Kijk en zie wat men gedaan heeft door de jaren.
Oh ja pas op voor brandnetels !! die doen pijn.
De "Reuzenvolière" Op 31 mei 1997 is de grootste papegaaien volière ter wereld met een oppervlakte van maar liefst 2500 m² geopend. De volière kan niet eens in z'n geheel op de foto! Het publiek kan door een overkapte gang door de gehele volière lopen en zien hoe de papegaaien vrij rondvliegen en zich vermaken met soortgenootjes. Uiteraard kunt u zelf de papegaaien lekkere nootjes voeren. Veel papegaaien, met name de ara’s en grote parkieten, vliegen opgewekt rond alsof ze het niet anders gewend zijn. Sommige vogels zitten soms wat argwanend in de raamopeningen te kijken met een gezicht van “zal ik, of toch maar niet”.
De “Reuzenvlucht” heeft een oppervlakte van 80 x 40 meter, bij een hoogte van 5.5 meter en staat vol met bomen, takken, boomstronken en ander klim-materiaal. De nachtverblijven staan 3 meter boven de grond en kunnen verwarmd worden. Dit heeft als voordeel dat in de winter de vogels niet gevangen hoeven te worden om ze over te brengen naar een winterverblijf.
Grote volières (4 stuks) Uniek in Nederland zijn de enorme vlieghallen van 50 x 8 meter waarin papegaaien vrij kunnen vliegen. Het is prachtig om te zien hoe de diverse papegaaien zich uitleven in deze volières. Als bezoekers nootjes bij zich hebben, dan komen ze deze heel voorzichtig uit de handen pakken. Sommige papegaaien laten zich zelfs aaien.
De Lorre-Acker Sinds de zomer van 1996 zijn in de "Lorre-Acker" ongeveer 30 papegaaien ondergebracht van verschillende soorten. Ze hebben één ding gemeen: ze kunnen niet vliegen. Daarom is een afbakening van gaas overbodig en kunt u ze bijna aaien. Een klein wit huisje met een heleboel takken en boomstammetjes erin en houtsnippers op de grond zorgt ervoor dat ze bij minder warm weer lekker binnen kunnen zitten. De 'Lorre-Acker' wordt ook bewoond door grote hagedissen, landschildpadden en een paar konijntjes. Af en toe kijkt één van de papegaaien verbaasd naar beneden, want wat voor vreemde "vogels" zijn dat nou toch?
Grote bijzondere volières Soms krijgen we materialen waarvan wij "bijzondere volières" kunnen bouwen. Soms moeten we speciale volières bouwen voor groepen vogels van dezelfde soort die niet met andere vogels kunnen leven. Onderstaand treft u een paar voorbeelden aan van deze bijzondere volières:
De Kea volière De laatste jaren hebben we veel oude gebouwen gesloopt en vervangen voor nieuwe volières. Midden op het park hebben we sinds oktober 2002 weer een nieuwe aanwinst geopend: de Kea volière. Zoals u kunt zien op de foto is het gelukt om onze bewoners een ruim onderkomen te geven van maar liefst 1.000 m³ vliegplezier! De volière is in twee ruime kooien opgedeeld. Een helft wordt nu bewoond door ons koppeltje zeldzame Kea’s. De andere helft van deze prachtige volière wordt bewoond door een prachtige collectie exotische vogels).Rondom deze volière zijn speelattributen en een ruime zandbak voor onze kleinste bezoekers geplaatst. Ook voor de oudere bezoekers is gelegenheid voor uitrusten gecreëerd. Tijdens de zitpauze kan de volière goed bekeken worden.
De "Koepel" volière Hij lag op de oud-ijzerberg van het tentoonstellings-bouwbedrijf Gielissen en de N.O.P. kon hem goed gebruiken. De Koepel, met een diameter van 6 meter, kreeg een plaatsje achter de nieuwe Reuzenvlucht. Er werd gaas over gespannen en twee vluchten van ieder 12 meter lang eraan gebouwd met aan het einde van één vlucht een verwarmd nacht-verblijf. De beplanting in en om de volière komt van een kweker die met zijn bedrijf stopte en de N.O.P. honderden planten schonk. Het geheel ziet er leuk uit en deze nieuwe volière is zeker een bezoekje waard!
De Grijzeroodstaart volière De Grijze Roodstaartpapegaai is een van de meest voorkomende papegaaien bij de N.O.P.. Veelal geliefd omdat zij zeer tam te maken zijn en over het algemeen goed geluiden kunnen nabootsen, het “praten”, worden zij nog steeds het meeste verkocht. Maar helaas, zoals vele andere papegaaien voldoen ook zij niet altijd aan de wensen. Ze kunnen evengoed veel lawaai maken, rommel veroorzaken, alles kapot knauwen en agressief zijn naar andere mensen. Omdat dit een van de meest verkochte papegaaien is, groeit deze groep dus ook enorm op ons park. Reden temeer om extra aandacht te schenken aan deze groep.
In hun eigen leefomgeving, Midden Afrika, leven zij altijd in grote groepen aan de rand van de bossen. Het zijn dus echte gezelschapsdieren. Reden temeer om een enorme volière te bouwen speciaal om een hele kolonie Grijze Roodstaarten in onder te brengen. Deze volière treft u sinds oktober 1999 aan tussen de Koepelvolière en de kleine vijver, verscholen onder de bomen. Natuurlijk hebben zij een verwarmd nachthok en is de volière zodanig ingericht dat zij het enorm naar hun zin hebben. Dankzij dit onderkomen hoeven zij nooit overgeplaatst te worden naar een winteropvang.
De "Spin" Inderdaad, in augustus 1997 kregen we een spin aangeboden. Gelukkig was het geen levend exemplaar, maar eentje met zes stalen poten en een VW-kever als lijfje. Het is een kopie van een kunstwerk dat ergens in de VS staat. Nadat het eerst in 1997 als blikvanger bij de ingang van het Rockfestival ‘Dynamo Open Air’ in Eindhoven had gestaan, verhuisde het naar Bladel waar het tijdens de zomerfeesten een week op de Markt heeft staan “te griezelen”. Na een tussenstop op Vliegbasis Welschap staat het gevaarte nu bij de NOP. De “Spin” is een schitterende volière van 6,5 meter hoog bij een diameter van 21 meter. De spin varieert nog al eens van bewoners.
De doorloop volière Een ruime eigen volière. Voor de agapornide, grasparkieten, valkparkieten. halsbandparkieten, muisparkieten en andere speciale vogelsoorten. Een nieuwe mega volière is gebouwd van 11 meter breed, 50 meter lang en 6 meter hoog! Inderdaad, ruim 3.300 m³ vliegplezier voor deze prachtige vogels! De bouw begon in februari met behulp van van de koninklijke Landmacht. Zij hebben het geraamte grotendeels met hun kranen op zijn plaats gezet.
Uiteraard kunnen de bezoekers door de volière heen lopen en de vogels zelf voeren. De paden zijn nu afgezet en een gedeelte is afgeschermd met grote boomstronken zodat de bewoners rustiger kunnen eten en drinken zonder last te hebben van hun gasten. Nou ja, "last", ze komen direct naar de bezoekers toe. Ze weten, intelligent als ze zijn, u natuurlijk meteen de cedernootjes en het fruit listig afhandig te maken. Over intelligentie gesproken, één van de halsbandparkieten hebben we moeten verwijderen uit de kooi. Deze wist op slinkse wijze de vrouwelijke bezoekers de oorbellen afhandig te maken. Even knabbelen aan het oorlelletje, knopje of sluitinkje verwijderen en tenslotte snel wegvliegen met de nieuwe aanwinst! Ook het Midden Brabant College (sector groen) uit Tilburg heeft enorm meegeholpen met o.a. de bouw van deze volière. Zij zijn een week te gast geweest bij ons in het kader van een werkweek ter voorbereiding op hun stage in klas 4. We hopen dat deze samenwerking zo fijn blijft in de komende jaren. De vrijwilligers hebben, mede dankzij de sponsors, de volière kunnen afmaken. Het resultaat mag er wezen! De vogels hebben het goed naar hun zin, gezien de al kalende bomen die een maand geleden nog volop in bloei stonden. De Muisparkieten zijn zelfs al begonnen met het bouwen van een gigantisch nest bij de uitgang.
Kleine volières Soms kunnen vogels niet in een grote groep leven in een grote volière. Het kan zijn dat hun conditie niet goed genoeg is om te overleven in zo een grote volière. Of omdat er te weinig soortgenoten zijn. Reden genoeg dus om ook voor deze groep vogels een passende huisvesting te bieden. Op het park staan diverse kleinere volières waar deze groepen vogels in leven.
De Achtkanten Vanaf de opening in 1992 hebben we 14 zogenaamde "achtkanten" verspreid over ons prachtige park staan. Aan deze volières zijn verwarmde nachthokken gebouwd.
Gebouwen met kleinere volières Sinds 2000 zijn een aantal grote gebouwen geplaats met aan de buitenzijde mooie volières voor papegaaien. Meestal worden hierin papegaaien geplaatst die niet goed kunnen vliegen, maar soms ook speciale soorten die wij als koppeltje plaatsen en niet in een grote groep.
De units die wij gebruiken voor dit soort gebouwen waren vroeger in gebruik als kantoor of andere tijdelijke huisvesting. Maar onze vrijwilligers weten inmiddels wel hoe ze alles kunnen aanpassen naar de strenge eisen voor vogelopvang. Na veel breekwerk en aanpassingen krijgt een oud gebouw zo weer een nieuwe functie. Dit "nieuwe" gebouw is dan volledig voorzien van verwarmde binnen verblijven en mooie volières. Wij kunnen de binnenplaats in de winterperiode zelfs als extra opvangruimte gebruiken.
Het "winterverblijf" Vanaf het moment dat wij naar het Papegaaienpark verhuisde stond dit verblijf al een tijd hoog op het verlanglijstje, een nieuw en vooral verwarmd winterverblijf. Door tijd- en geldgebrek was er behoorlijk de klad in gekomen, maar eindelijk, mede dankzij de financiële steun van Kids for Animals, ASN-Bank en de Dierenbescherming was het dan zover. Twee dagen voor de vorst inviel in hartje winter van 1996 konden de papegaaien het nieuwe verblijf gaan bewonen. Om hun dankbaarheid te tonen werden we iedere keer met een oorverdovend lawaai begroet. Oordopjes dus.
De Europese historie van de papegaai Papegaaiachtige zijn al zeer lang gewild bij de mensen. De ontdekkingsreizigers namen al papegaaien mee van hun verre reizen. Reeds 300 jaar voor Christus waren deze vogels al zeer in trek bij artiesten, dichters en 'studenten'. Tijdens het Romeinse Rijk werd een papegaai die Latijns kon praten, beschouwd als een zeer belangrijk huisdier en was duurder dan een slaaf. Tijdens de middeleeuwen kwamen steeds meer soorten papegaaien in Europa, omdat de reizigers en onderzoekers steeds verdere reizen ondernamen. Sprekende papegaaien kregen een speciale status van de kerk en hun waarde was zo groot, dat alleen de zeer rijken zich konden veroorloven ze te kopen. De gewone bevolking kon zich pas een papegaai veroorloven toen de grasparkiet in 1840 kwam, die tot vandaag de dag de meest populaire soort papegaai blijft met alleen in Nederland al 1 miljoen stuks. Terwijl grasparkieten zich goed aangepast hebben om in gevangenschap gehouden te worden, blijven er veel problemen bestaan om grotere papegaaien te houden.
Tot slot : N.O.P. Enkele wetenswaardigheden :
· Wist u dat de meeste papegaaien gemiddeld meer dan 5 eigenaren in zijn leven heeft gehad?
· Wist u dat papegaaien de gevoelens van haat, liefde, jaloezie enz. kennen en óók toepassen?
· Wist u dat papegaaien eigenlijk een natuurlijke partner nodig hebben?
· Wist u dat mensen spontaan allergisch kunnen worden voor papegaaien?
· Wist u dat papegaaien minimaal 8 uur per dag aandacht nodig hebben?
· Wist u dat papegaaien van alle vogelsoorten, de groep is die het meest met uitsterven bedreigd wordt?
· Wist u dat als u een grote Ara of Kakatoe neemt en op een flat woont, u vroeg of laat door het krijsen van de papegaai door de medebewoners uit uw flat gegooid kan worden?
· Wist u dat papegaaien in het voorjaar schreeuwen om een (natuurlijke) partner? (die dus nooit komt!)
· Wist u dat papegaaien, bij gebrek aan beter, paart met een mens en dat dit dan door ons wordt uitgelegd als TAM?
· Wist u dat ± 3 tot 4 jaar na aanschaf van de papegaai, door het broedrijp worden, de meeste problemen beginnen?
· Wist u dat papegaaien onder bepaalde omstandigheden beter buiten in een volière kunnen leven dan in uw huiskamer.
· Wist u dat ca. 70% van de papegaaien ademhaling problemen krijgen van het zitten in een te droog klimaat, zoals o.a. de woonkamer?
· Wist u dat het bij ons bijna twee jaar kost, als het ons lukt, om een geplukte papegaai weer in de veren te krijgen?
· Wist u dat papegaaien bewust een partner kiezen die bij hun karakter passen en dat zij deze nooit ontrouw worden?
· Wist u dat van elke 100 papegaaien er hooguit slechts een 10-tal ooit gaat praten?
· Wist u dat 't praten bij veel papegaaisoorten alleen nabootsen van geluiden is en meestal beperkt blijft tot hooguit een 10-tal woorden?
· Wist u dat veel papegaaien overlijden aan dezelfde welvaartsziekten als wij mensen, zoals te veel vet, te weinig beweging, stress, etc.?
· Wist u dat veel papegaaien heel hun leven in ¾ m² moeten leven en dit voor een mens te vergelijken is met de ruimte ter grootte van een toilet, en dat 30-40 jaar?
WAANZIN!
· Wist u dat zelfverminking van papegaaien een uiting is van ongenoegen met de gevangenschap, de eenzaamheid?
· Wist u dat er tot voor kort géén juiste samenstelling van voer te verkrijgen was voor exotische papegaaien? Gelukkig is daar nu verandering in gekomen.
Nu na dit alles te lezen zien we dat we van het N.O.P nog veel kunnen leren. Duidelijk woord bij beeld. Het park is leuk, educatief en een heerlijk interactief park voor de kinderen. Ze leren veel over dieren, waarom wel een vogel of niet een vogel. Dat nemen ze mee voor de toekomst. De omgang met dieren, de voor en nadelen van het houden van dieren. Ik ga er graag heen en besef dan dat ik me niet kan voorstellen dat het papegaaien park weg gaat uit Veldhoven. Dat zou een groot verlies zijn.
Gelukkig zet men zich hiervoor nog steeds men man en macht in. Bewoners van Veldhoven gaan in weekenddagen werken en helpen in het park. Om hun gemeente duidelijk te maken dat het bij Veldhoven hoort. Daarnaast kan men er in diverse speeltuinen heerlijk uitleven en met dagen als afgelopen week verkoeling zoeken onder de bomen. Een klein stukje paradijs voor u en de kinderen en voor de dieren !
Laten we hopen dat jaloerse mensen en mensen met afgunst het nooit voor elkaar krijgen hun zinnen door te drijven. Want u bent het toch met me eens waar beter dan daar kunnen ze een vogel opvangen.
Voor een leuke informatieve dag .
Ondersteun het N.O.P word donateur!
U wil graag op een andere manier helpen ,neem dan contact op met Het papegaaienpark www.papegaaienpark.nl
Alle beetjes helpen!
Cambuur-papegaai ontsnapt : LEEUWARDEN - Medewerkers van de brandweer hebben woensdagavond jacht gemaakt op een ontsnapte papegaai. Het dier vloog in Leeuwarden van de ene naar de andere boom en zong diverse Cambuur-liedjes.
De vogel was ontsnapt uit de tuin van zijn eigenaars. Zij hebben daarop de dierenambulance ingeschakeld, die vervolgens de brandweer alarmeerde. De eigenaar is met behulp van een hoogwerker van de brandweer naar de Cambuur-papegaai geklommen. Zonder al te veel moeite, heeft hij het dier te pakken kunnen krijgen. De acht jaar oude papegaai is inmiddels veilig weer thuis .
mvg Caroline
En tot slot een bewijs dat vogels die geknipt zijn wel kunnen vliegen
Deze grijze was gekortwiekt en tóch weggevlogen.
http://112nederland.nl/2012/08/23/brandweer-haalt-cambuur-papegaai-uit-boom/
Dank je wel Karin
Dank je wel dames voor de leuke korte berichtjes . Deze leuke berichtjes zijn altijd welkom !
Fijn Weekend,
Vriendelijke Groetjes
Ed en Thiely de Moor.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.akala.nl
Alles over goede voeding www.birdfood.nl
PDD Research Fonds www.pddfonds.com
Bird- Symposium www.birdsymposium.nl
Blog Akala – Bird-Symposium
http://akalaonthemove.blogspot.com/
http://birdsymposium.blogspot.com/
Foto en tekst @ Fam de Moor
Gebruikt u foto's, film en/of teksten : Vraag dan eerst toestemming.
Foto’s en tekst van andere worden met toestemming gebruikt in ons dagboek,
en in dagboek-archief opgeslagen voor hergebruik.
Onze dank hier voor